Friday, August 15, 2014

Program Assessment Centre (PAC)


As Salam

Baru baru ini yutaka berpeluang untuk mengikuti Program Assessment Centre (PAC) anjuran Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia di Port Dickson, Negeri Sembilan. Ini merupakan kali pertama yutaka mengikuti program PAC ini. PAC ini mesti dihadiri setelah seseorang itu LULUS ujian bertulis. Syukur setelah banyak kali menghadiri peperiksaan, kali ini yutaka berjaya lulus ujian bertulis ini.Sungguh berdebar sekali mengikuti program PAC ini. Sebelum menjejakkan kaki di tempat PAC, yutaka ada bertanya kepada rakan rakan yang pernah mengikuti PAC itu sendiri. Di dalam program PAC tersebut terdapat beberapa segmen yang perlu diikuti oleh setiap peserta. Yutaka perlu melengkapkan ENAM segmen iaitu Ujian Sahsiah dan Minat, Debat Ala Parlimen, Penyelesaian Masalah, Group Discussion, Pengucapan Awam dan Public Speaking.

Ujian Sahsiah dan Minat ini memerlukan yutaka menjawab 250 soalan berbentuk objektif di dalam masa 30 minit. Walaupun soalannya mudah tetapi untuk menjawab 250 soalan di samping melorekkan borang OMR sangat mencabar minda. Ada seorang rakan yutaka tidak berjaya menyelesaikan 250 soalan tersebut. Nasib baik ketika itu yutaka ada membawa pensel 2B. Terima kasih kepada isteri tercinta kerana menyediakan satu kotak alat tulis kepada suaminya ini.

Debat Ala Parlimen ini juga tidak kurang mencabarnya. Walaupun tajuknya sangat umum, namun untuk berdebat dengan orang lain bukan bidang yutaka. Biasanya debat debat ini dilakukan oleh ahli parlimen kerajaan dan pembangkang sahaja. Yutaka pun tidak begitu meminati program debat di parlimen kerana debat parlimen selalu ada insiden pergaduhan perang mulut. Lebih baik menonton rancangan ceramah agama Ustaz Kazim Elias.Penyelesaian Masalah pula memerlukan kerjasama daripada ahli kumpulan untuk menyelesaikan masalah yang diberikan. Yutaka mengambil peranan menulis di kertas majong di samping memberikan idea untuk ditulis. Barulah nampak sumbangan tambahan yang diberikan. Konon konon hendak markah lebih la. Hehe. Setelah dibincangkan, ahli kumpulan hendaklah membentangkan isi isi yang telah dibincangkan. Pendekatan yang digunakan sedikit berbeza apabila penilai bertanya kan soalan. Memang terkejut sebab soalan ditanya dan dikehendaki menjawab saat itu juga. 

Group Discussion sama seperti penyelesaian masalah tetapi peserta hendaklah bercakap di dalam Bahasa Inggeris di dalam memberikan idea untuk menyelesaikan masalah yang telah diberikan. Kali ini tidak ada masa untuk berbincang di kalangan ahli. Soalan diberikan dan perbincangan terus dijalankan. Pendekatan ini membuatkan yutaka terpaksa berfikir pantas untuk memberikan idea. Memang tunggang langgang tatabahasa Bahasa Inggeris tetapi sekurang kurangnya penilai faham maksud yang cuba disampaikan. Pengucapan Awam pula memerlukan seseorang berucap di khalayak ramai. Tajuk pengucapan awam diberikan semasa proses mendaftar di pagi hari. Yutaka kena tajuk Good Service Tax (GST). Pening juga dapat tajuk yang sedang panas ketika ini. Nasib baik yutaka ada membawa nota GST ini, kalau tidak memang melalut lah. Masa diberikan 5 minit. Yutaka rasa sangat pendek masa yang diberikan kerana ketika 4 minit yutaka baru membentangkan isi yang pertama. 

Public Speaking pula, yutaka rasa yutaka paling tidak konsisten sekali. Mungkin rasa gementar membuatkan yutaka tidak berucap tetapi lebih kepada membaca teks. Intonasi suara dan penampilan tip top tetapi bahagian public speaking tu rasa ada kelemahannya. Kalau diberikan peluang, yutaka ingin sekali lagi membuat public speaking. Namun peluang hanya sekali sahaja. Yutaka redha dan berserah kepada Allah.


 

No comments: