Thursday, March 6, 2014

Susah Hendak BerubahAs Salam

Hari ini yutaka ingin bercerita mengenai perubahan. Perubahan daripada jahil kepada yang lebih baik. Banyak kekangan yang perlu dilalui seperti kecaman, sindiran, dan kejian daripada manusia lain. Ada yang tidak senang duduk apabila kita hendak berubah. Semua ini berbalik kepada sikap malu. Malu hendak berubah, malu kalau orang tidak boleh menerima perubahan kita, malu hendak berdakwah dan sebagainya.

Antara contoh terbaik yang yutaka boleh bawakan ialah penyanyi Miss Nina, isteri kepada Noh Hujan. Miss Nina berubah 100 % setelah dia dan suami mengerjakan Haji. Daripada fesyen sehinggalah ke arah berhenti menyanyi. Begitu drastiknya perubahan yang dilaksanakan oleh Miss Nina. Beruntung Noh Hujan kerana ternyata Miss Nina sayangkan dia melalui perubahan yang dilakukan. Sesungguhnya suami bertanggungjawab terhadap aurat dan roh islam isterinya.

Bercakap mengenai perubahan ini, yutaka merasakan bahawa sukarnya manusia untuk berubah sebab takut tersilap langkah. Sebagai contoh : jika kita ada melakukan satu kesilapan, orang akan mencemuh kita dengan mengata kita berbagai bagai. Seperti 

" ingatkan dia baik sangat, rupanya sama je macam kita yang tidak solat 5 waktu " 

Itu contoh-contoh yang kedengaran apabila orang yang sudah berhijrah tersilap langkah melakukan sedikit kesilapan.

Sesungguhnya untuk berubah ini memerlukan kekuatan emosi dan kekuatan minda. Jika kita sudah berhijrah, maka tinggalkanlah perkara yang kurang bermanfaat seperti melepak di kedai kopi, berborak sia sia, menjaga mata hati dan telinga kita daripada perkara yang sia sia. Perubahan ini mengambil masa yang lama. Orang tidak boleh berubah baik dalam sekelip mata. Sebab manusia punya naluri dan keinginan sama seperti manusia lain. Manusia bukan malaikat.

Terkadang juga manusia diuji untuk mengetahui sejauh mana keimanan terhadap Allah. Tetapi ujian Allah adalah mengikut kemampuan seseorang hambaNya. Jadi apabila diuji dengan melakukan kesilapan, maka bertaubatlah. Mohonlah keampunan kepada manusia (jika berkaitan) dan keampunan kepada Allah. Langkah terbaik adalah mengurangkan dan kalau boleh buanglah perkara perkara yang sia sia yang sudah menjadi habit kita. Insya Allah, Allah bersama sama dengan orang yang beriman.
No comments: