Tuesday, March 4, 2014

Haa .. Kan Dah Kantoi ..


As Salam

Beberapa hari yang lepas, yutaka ada membaca satu kenyataan yang ditampal berdekatan dengan mesin pencetak perakam waktu di sebuah kedai. Kenyataan itu adalah seperti berikut :

" Allah Maha Melihat Akan Apa-Apa Yang Kamu Kerjakan "


Bercerita mengenai kantoi ini, yutaka


Tersenyum yutaka membaca kenyataan tersebut. Tetapi kali ini yutaka tidak mahu membawakan kisah mesin perakam waktu, tetapi lebih kepada makna dan mesej yang ingin disampaikan. Begitu mendalam sekali maksud IHSAN itu. Ingat lagikah kalian tentang maksud IHSAN? IHSAN adalah melakukan ibadat dengan khusyuk, ikhlas dan yakin bahawa Allah sentiasa mengawasi apa yang kita lakukan..

Sebenarnya bila kita yakin tentang kekuasaan Allah Maha Melihat ini, kita takut untuk melakukan dosa kecil dan dosa besar. Ini kerana segala perlakuan kita akan dicatat satu persatu oleh Malaikat Mungkar dan Malaikat Nakir. Bukankah kita patut menyakini dosa pahala kita akan dicatat dan akan diberi balasan dan ganjaran nya. Begitulah beratnya tugas kita sebagai seorang khalifah di bumi Allah ini.

 Tetapi jika ditanya adakah manusia akan terlepas daripada melakukan sebarang dosa. Jawapan nya TIDAK. Kerana manusia adalah makhluk Allah yang lemah dan tidak berdaya. Bagaimana kalau kita tersilap langkah? Adakah kita akan ditimpa balasan yang dahsyat? Jika kita sedar akan kesilapan itu, kita hendaklah segera bertaubat. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun Lagi Mengasihani. Bersangka baiklah kepada Allah.Apabila menonton drama TANAH KUBUR di astro, yutaka sangat insaf kerana setiap manusia itu tidaklah segagah mana. Manusia sangat rapuh. Alangkah sakit gigi pun tidak mampu ditahan inikan pula azab azab di alam akhirat nanti. Peninju terkenal Mohamad Ali selalu membawa pemetik api ke mana sahaja dia berada. Beliau akan cepat insaf apabila setiap kali dia hendak membuat sesuatu yang salah, dia akan memetik api ke tangannya. Api yang kecil pun tidak mampu ditahan, inikan pula azab api neraka.

Namun begitu, sekarang ini dunia semakin penuh dengan tipu daya dan fitnah. Di mana sesuatu kebatilan selalu menjadi bukti untuk menjatuhkan kebaikan. Berdoalah kepadaNya agar kita tidak termasuk di dalam golongan pendusta dan pemfitnah tegar dan jauh daripada fitnah manusia. Jika di dunia kita terlepas daripada hukuman, tunggulah nanti di akhirat sana kerana setiap satu perbuatan kita akan dihisab oleh malaikat tanpa tertinggal satu perbuatan sekalipun.

No comments: