Tuesday, March 4, 2014

Sebelum Dan SelepasAs Salam

Sebelum dan selepas adalah tajuk perbincangan yang yutaka cuba rungkaikan mengenai hal berumahtangga. 

SEBELUM dan SELEPAS

a) dahulunya tidak ada yang memarahi kita seandainya kita ada membuat kesilapan tetapi selepas berumahtangga kita kena bersyukur kerana ada insan tersayang yang sering menegur setiap kesilapan yang kita lakukan secara sedar atau tidak.

b) dahulunya kita suka keluar tanpa melihat jam di jari bersama-sama rakan tetapi selepas berumahtangga kita akan kembali ke rumah sebelum malam menjelma. Ini kerana waktu malam adalah waktu emas yang tidak perlu disia-siakan untuk mencurahkan kasih sayang kepada pasangan dan anak-anak.

c) dahulunya kita seorang yang suka merentan atau mengamuk tak tentu pasal, tetapi selepas berumahtangga emosi merentan kita akan berkurangan kerana jiwa kita telah dijagai oleh pasangan. Ada tempat meluahkan perasaan dan ada orang yang bisa meredakan amarah di hati.

d) dahulunya kita tidak ada matlamat hidup tetapi setelah berumahtangga kita akan lebih bermatlamat. Mencari duit dan mengumpul duit untuk kesejahteraan hidup berumahtangga. Mana yang ada anak mula rajin bekerja untuk mencari sesuap rezeki untuk diberikan. Ketika itu, insya Allah pintu rezeki terbuka untuk kesejahteraan hidup berumahtangga.


e) dahulunya kita selalu suka bergaya mengikut trend. Trend korea, trend jepun semua dicubanya. Setelah berumahtangga, kita bergaya secara sederhana. Tidak perlulah bergaya sangat selepas berkahwin kerana takut nanti ada hati lain yang terpaut. Nanti kena kejar sampai ke rumah, memang berperanglah dengan pasangan. 

f) dahulunya duit kita banyak dibazirkan untuk sesuatu yang tidak bermanfaat. Setelah berkahwin kita mula berjimat jimat untuk keluarga terutama sekali untuk anak anak yang sedang membesar. Kadangkala ibu atau bapa tidak bertukar pakaian baru semata mata untuk membeli keperluan anak anaknya yang sedang membesar. Beralah untuk yang tersayang.

Apa pun perubahan setelah berkahwin itu lebih baik. Perkahwinan menjadikan kita lebih matang di dalam menjalani kehidupan seharian. Tanggungjawab semakin banyak selari dengan usia yang semakin senja. Tetapi jangan risau untuk berkahwin kerana setiap apa yang kita lakukan bersama pasangan yang sah, insya Allah akan diberikan ganjaran daripada Allah.


credit gambar fb : Rumahtangga Harmoni Keluarga Bahagia