Tuesday, October 22, 2013

Seruan Haji Bahagian LimaAs Salam

Sepanjang musim Haji tahun ini, yutaka berpeluang untuk melihat program Baitullah di TV1 anjuran Bank Rakyat Malaysia. Banyak info yang yutaka dapat daripada program berkenaan. Terasa hati ini begitu terpanggil untuk pergi ke sana bersama isteri dan ahli keluarga yang lain. Orang kata, sebelum kita menunaikan Haji, kita hendaklah pergi ziarah @ umrah dahulu kerana ianya merupakan persiapan sebelum kita menunaikan Fardu Haji.

Pendapat ini yutaka sokong kerana menurut orang yang berilmu, Haji pertama hukumnya wajib. Haji kali kedua hukumnya sunat. Jadi sebelum menunaikan Haji, bolehlah kita pergi mengerjakan umrah dahulu. Kira ambil mood Haji dahulu. Dahulunya yutaka tiada kesedaran mengenai Haji ini. Orang-orang kita pun selalu berkata Haji adalah untuk orang tua. Orang muda kena bergembira dahulu. Ditambah dengan kesedaran untuk menabung Tabung Haji sangat rendah, membuatkan duit jarang disimpan di dalam Tabung Haji.


Apabila berkesempatan untuk mengikuti kursus Haji bersama ibu, barulah yutaka tersedar yang yutaka begitu terlambat di dalam usaha untuk menunaikan Haji. Orang kita kurang kesedaran di dalam urusan pendaftaran dan urusan menabung. Bagi mereka yang berkahwin, mereka hendaklah mendaftarkan Haji untuk anak-anaknya. Ini kerana setakat ini, giliran menunaikan Haji adalah selama 50 tahun ++. Bermakna jika mendaftar tahun 2013,  giliran menunaikan Haji secara muhasassah adalah pada tahun 2063 ++. 

Apabila dari kecil anak-anak didaftar Haji, kemungkinan mereka boleh menunaikan Haji adalah ketika masih ada kudrat lagi untuk menyempurnakan Haji. Jika lambat mendaftar, ditakuti mereka menunaikan Haji ketika lutut sudah terketar-ketar, mata sudah tidak nampak ataupun sudah hampir nyanyuk. Mungkin ada di antara kita mengatakan tidak mempunyai wang untuk mendaftar kerana duit yang ada digunakan untuk persekolahan mereka.

Jangan risau akan hal kewangan itu, kerana jika kita pandai mencari duit lebih, insya Allah akan dipermudahkan. Yang paling penting adalah mendaftar dahulu, duit untuk ke sana biarlah dikumpulkan oleh anak-anak ketika mereka bekerja nanti. Pendaftaran Haji itu yang lebih utama. Insya Allah, ketika yutaka memperolehi anak nanti, yutaka akan mendaftarkan anak yutaka untuk menunaikan Haji. Jika ada duit lebih, mungkin mereka boleh menunaikan Haji lebih awal dengan pakej Haji yang mahal. Insya Allah.


Mana-mana di antara kita yang masih belum mendaftar, daftarlah dahulu. Kerana kita tidak tahu bila Allah menjemput kita. Akhirat hendaklah diutamakan kerana dunia hanyalah sementara,


No comments: