Monday, October 28, 2013

Salah Buli Junior
As Salam

Hari ini yutaka ingin menceritakan mengenai sikap insan yang suka mencari gado. Di dalam pejabat yutaka yang baru, yutaka seakan hendak dibuli oleh seorang senior dari segi pembahagiaan kerja. Senior ini seorang wanita yang begitu mengelat di mana hendak menyerahkan tugasnya kepada yutaka. Mungkin melihatkan yutaka ini seorang pendiam, senior ini merancang sesuatu untuk memberikan tugas berkenaan kepada yutaka.

Tetapi rancangan senior ini tidak berjaya kerana yutaka tidak mahu menerima tugas itu. Ini kerana tugas berkenaan adalah terletak di bahagian pentadbiran sedangkan yutaka berada di dalam bahagian kewangan. Yutaka berkata kepada senior itu, yutaka tidak mahu membuatnya kerana ia di luar bidang kuasa skop kerja yutaka. Senior ini tidak berpuas hati, lalu mencari sokongan daripada ketua bahagiannya. Ketua Bahagian ini pun sama meminta yutaka untuk melakukan kerja berkenaan.

Sebenarnya senior ini silap dan tidak tahu kerja. Mungkin kerana dia melihatkan yutaka pendiam dan tidak banyak perangai membuatkan dia hendak membuli yutaka. NO WAY !! Jangan ingat yutaka ini kosong kerana sikap pendiam yutaka ini. Yutaka tahu kerja. Jadi yutaka tetap pertahankan hak yutaka. Tiada istilah memilih kerja, tetapi yutaka ada skop kerja yutaka sendiri. Skop kerja tidak boleh campur campur. Kalau setakat hendak tolong tolong, yutaka ringan tulang untuk membantu.


Berita mengenai keengganan yutaka ini sampai ke pejabat utama, di mana nama yutaka naik dek kerana yutaka tidak mahu menerima kerja berkenaan. Ooo .. begitu terkenal sekali yutaka. Selepas terkena, yutaka menjadi lebih berhati-hati. Geram juga melihat sikapnya yang talam seribu muka. Tetapi tidak mengapa, Allah itu ada. Sekuat mana pun percubaan senior itu yang cuba mengelat, setakat ini Allah bersama yutaka. Percubaan itu tidak berjaya sampai sekarang.

Tetapi serangan secara senyap senyap itu tidak berhenti sampai sekarang. Baru-baru ini komputer yutaka sudah rosak. Jadi sementara menunggu komputer diuruskan oleh barisan teknikal "kura-kura", yutaka dijadikan bahan gosip di mana yutaka kelihatan bersenang lenang di pejabat kerana tidak kelihatan bekerja sangat. Begitu hebat serangan yang dilancarkan. Serangan melalui hasutan secara terus menerus.

 Yutaka tetap cool di luar, tetapi balik rumah cerita pada puan isteri. Bukan mengadu tetapi meluahkan rasa kegeraman yang semakin dalam lukanya. Yutaka pernah cakap dengan isteri yutaka di mana kesabaran yutaka ada hadnya. Jangan sampai yutaka pula melancarkan serangan kembali. Setakat ini kesabaran ini masih menebal, tetapi tidak tahu akan datang macam mana. Jangan terlalu yakin, air yang tenang tiada buaya. takut nanti kena libas sekali dengan wolverine terus menyesal seumur hidup. (wolverine bukan buaya :D ) 


No comments: