Sunday, March 27, 2011

BILA SAYA MENJADI BOS..


Konbanwa

Hai semua.. Sudah lama rasanya tidak ber blog nih.. rindu nya.. Kali ini yutaka hendak membawakan satu penceritaan mengenai masa depan.. 

JIKALAU YUTAKA MENJADI BOS, APAKAH YANG AKAN TERJADI?

Setiap orang mengimpikan untuk menjadi seorang bos di dalam kerjayanya.. begitu juga yutaka.. Terkadang terfikir untuk menjadi bos. Tapi bila fikir kembali, bagaimana tingkahnya yutaka apabila menjadi seorang bos di dalam sebuah organisasi? Persoalan yang bermain di kotak minda, jika yutaka menjadi bos

a) adakah yutaka akan menjadi seorang bos yang sombong ?
b) adakah yutaka akan menjadi bos yang serius tanpa humor?
c) adakah yutaka akan lupa kawan lain yang dulunya sangat akrab? 
d) adakah yutaka akan menjadi bos yang sangat tegas dalam kerjanya?
e) adakah yutaka tidak akan menegur rakan-rakan lama apabila bersua?


Ramai rakan yutaka selalu berpesan, jika suatu hari yutaka menjadi bos, jadilah bos yang tidak sombong. Jadilah bos yang tidak lupa asal usul di mana berjalan biarlah berpijak di bumi nyata. Jika berjumpa, bertegur sapa, jangan buat-buat tak kenal jika sudah berada di atas nanti. yang selalu berpesan kepada yutaka adalah Encik Jelani aka abang jai Terima kasih kepada beliau.

Rakan sepejabat yutaka juga pernah berkata, beliau agak kesal dengan sikap kacang lupakan kulit seorang bos muda. Bos muda ini dahulunya pernah bersama-sama bekerja dengan beliau ketika jawatannya bukan bos. Cukup akrab, bersukan bersama, gelak tawa bersama. Jadi yutaka pun mengambil iktibar dengan kisah itu. Walau setinggi mana pun jawatan kita, jangan "dihina" jawatan bawahan.

Ada juga rakan sepejabat merungut mengenai tegasnya bosnya tidak bertempat. itu tidak boleh,. ini tidak boleh. Tiada tolak ansur, dan kadangkala orang naik takut dengan bosnya itu. Kadangkala perlu juga bertolak ansur, sebab mana tau esok lusa bahagian kita pula. Bukannya apa, takut nanti orang bawahan akan mendoakan kesengsaraan kepada bosnya.. nanti sapa susah, bosnya dan familinya juga yang susah.

Menjadi bos bukannya senang. Tapi yutaka begitu kagum dengan mantan bos yutaka HAJI OBET BIN TAWIL yang membawakan ciri kepemimpinan yang positif. Jikalau satu hari yutaka berpeluang menjadi bos, yutaka akan mengambil ciri-ciri kepemimpinan beliau sebagai teladan.


Gambar di atas adalah gambar mantan bos yutaka
Haji Obet Bin Tawil

1 comment:

airil said...
This comment has been removed by a blog administrator.