Monday, March 7, 2011

DIA SANGAT BERKIRA


Konbanwa

Yutaka sebenarnya baru bertuka pejabat. Hendak kata baru sangat, tidak la. tetapi sudah masuk 4 bulan yutaka di pejabat yang baru.  Seronok juga bertuka suasana pejabat. Semua staf agak mesra alam dan kelihatan sebuah keluarga yang bahagia. Syukur kepadaNya

Di sebalik kegembiraan itu, bohonglah jika yutaka katakan sentiasa gembira dan tiada masalah. Bila yutaka ceritakan mengenai masalah pejabat kepada cik El-yan, pastinya dia akan berkata " kau ni sentiasa ada masalah di pejabat kan? " (tak membantu langsung..huh) Kali ini yutaka bukan hendak mempertikaikan mengenai sikap berkiranya rakan sekerja yutaka tetapi lebih kepada memikirkan kenapa rakan sekerja yutaka sangat berkira dengan yutaka.


Di dalam pejabat yutaka ada seorang lelaki yang berjawatan Pembantu Am. Salah satu tugasnya adalah urusan  menghantar surat. Yutaka kadangkala  ada juga meminta bantuannya untuk mengepos surat secara rasmi. Tapi apabila hendak meminta tolong, banyak sahaja alasannya. tapi Pembantu Am ini tidak pernah berkira dengan wanita. Laju je bila wanita yang meminta bantuan.

Pernah bos yutaka berkata " Kenapa awak yang pos surat? Kita kan ada Pembantu Am " 
Apalagi, yutaka selamba la cakap " Pembantu Am tu berkira dengan saya "
Bos pun berkata lagi " Dia ingat dia tu sapa. Dia ingat dia staf lama, senang-senang je boleh buli awak "
Yutaka pun berkata " Saya nak wat camne, malas hendak panjang cerita "

Hati memang panas membara dengan perlakuan Pembantu Am yang sungguh berkira. Tapi sebagai orang yang baru masuk pejabat, yutaka kena lah sabar sedikit. Mengalah tidak semestinya kalah. Yutaka yakin akan putaran dunia. Ada masa kita di atas, ada masa kita di bawah. Jika kita sombong di atas, jangan harapkan orang akan bantu bila kita di bawah nanti.

Sampai sekarang yutaka sentiasa mencari jawapan mengapa Pembantu Am itu sungguh berkira. Pelbagai andaian yang bermain di fikiran. Kita tunggu dan lihat sahaja bagaimana gunung berapi akan meletup bila sampai waktunya.


No comments: