Wednesday, March 23, 2011

ADA APA PADA SPM YUTAKA?


Konbanwa

Hari ini 23hb Mac 2011, hari keluarnya keputusan SPM bagi seluruh pelajar di Malaysia. Ini mengingatkan kembali saat yutaka mengambilnya di sekolah dahulu. itulah saat paling manis dalam hidup yutaka. Kenapa yutaka kata saat manis? Semestinya yutaka berbangga dengan keputusan yutaka itu yang selari dengan usaha dan kekuatan minda yutaka yang maksima.

Yutaka ketika itu mengambil jurusan kejuruteraan elektrik dan elektronik di salah sebuah sekolah teknik. Keluarnya keputusan SPM yutaka adalah bukan pada hari hujung minggu. Dengan perasaan berdebar, yutaka dan keluarga mengambil keputusan itu pada hari Sabtu. Ding dong seram gile. Rakan-rakan lain semua sudah bertanya, apakah keputusan SPM yutaka. Tetapi yutaka hanya mengatakan yutaka akan mengambilnya selepas 3 hari kerana kekangan bekerja oleh kedua orang tua yutaka.
Jarak kediaman dengan sekolah teknik itu agak jauh. adalah lebih satu jam perjalanannya. dalam hati memang xmenentu kerana memikirkan apakah keputusan SPM yutaka. Bonda tercinta meminta ku mengagak berapakah A yang boleh yutaka perolehi dalam SPM. lagi lah yutaka gabra tahap gaban. Bertolak selepas subuh, dengan tidak bersarapan. Kereta yang dipandu berdesup membelah jalan.


Sampai di sekolah teknik, diri ini semakin tak keruan. yutaka dengan lajunya memasuki pejabat pentadbiran untuk mengambil keputusan. Sebelah yutaka ditemani sang ibu. Tidak sabar bondaku untuk melihatnya. Kerani sekolah memberi slip keputusan kepadaku. Dup dup dap dap.. laju jantung berlari. Bila membukanya, yutaka mengira berapa A yang yutaka perolehi. syukur kepadaNya, yutaka bangga dengan keputusan itu. Segala perit jerih yutaka berada diperantauan berbaloi.


Guru pembimbing tiba-tiba berada di situ dan melihat keputusan yutaka. Senyum lebar dia sambil mengatakan yutaka berpeluang cerah untuk memasuki Institut Pengajian Tinggi Awam. yutaka hanya tersenyum puas sambil diberikan tahniah oleh kedua orang tua dan ahli keluarga yutaka. manisnya saat itu. Sesungguhnya itulah saat indah yang akan yutaka simpan sampai bila-bila.. 

No comments: