Sunday, February 6, 2011

MERUNGUT, MERUNGUT DAN MERUNGUT


Konbanwa

Hari ini yutaka baru sahaja habis menjalani kursus MOTIVASI di pejabat baru yutaka. Motivasi ker? haha.. Sebenarnya yutaka suka pergi kursus. Di ofis yang lama, yutaka memang antara pekerja yang suka pergi kursus. Tapi itu tidak bermakna, yutaka hendak mengelak daripada membuat kerja ofis. Kerja tetap kerja. Komitmen perlu diselesaikan dengan sempurna.

Bercerita mengenai merungut ini, yutaka teringat akan satu kisah mengenai seseorang (Mr. Rungut) yang suka sangat berbuat demikian. Merungut yang yutaka fahami adalah satu sikap meluahkan apa yang terbuku di dalam hati dan minda. Rungutan ini biasanya tidak dilakukan secara berdepan. Mr. Rungut ini memang selalu merungut. Baginya semua salah, kerana merasakan dirinya adalah betul dan bertingkahlaku sewajarnya.

Bila asyik merungut sahaja, terasa seakan muak la pula. sebab kadang kala perkara remeh pon hendak diperbesarkan. Jika tidak ditunjangi dengan akal sewajarnya, pastinya yutaka akan percaya dengan bulatnya akan kata-katanya. Lama-lama yutaka malas hendak melayan orang yang kaki rungut nih. bukan apa, yutaka tidak mahu masuk campur akan segala urusan yang dirungutkan nya.

Lagipula, yutaka merasakan dengan asyik merungut sahaja menjadikan kita seorang manusia yang tidak pernah bersyukur akan segala nikmat yang diberikanNya kepada kita. Walau sekecil zarah sekalipun rezeki itu, kita tidak boleh merungut akan sedikitnya rezeki itu. Jika tidak bersyukur dengan rezeki yang sedikit, bagaimana Allah mahu memperbanyakkan rezeki tuk kita. betul tak?


No comments: