Tuesday, November 12, 2013

Lelaki Suka


As Salam 

Hari ini yutaka ingin membawakan kisah lelaki. Kisah lelaki ini lebih kepada apa yang lelaki suka. Kira rahsia lelaki la ni. Yutaka akan menjelaskan mengikut pengamatan yutaka dan pengalaman yutaka sebagai seorang lelaki. Tidak tiru mana mana sumber internet tau. Jadi kepada pembaca pembaca wanita, sila beri perhatian ya. Mungkin ini adalah salah satu cara untuk memahami golongan lelaki, mahkluk seringkas di alam semesta. hehe.


KRITIK SECARA MEMBINA

Walaupun kaum lelaki ini panjang akalnya, namun kadangkala mereka memerlukan pandangan dari kaum wanita. Mungkin sebab kaum lelaki ringkas, perkara perkara remeh temeh selalu tidak diendahkan. Jadi apabila lelaki minta sumbang saran daripada pihak wanita, idea itu hendaklah membina. Boleh kritik tetapi jangan lah sampai menjatuhkan semangat dan maruahnya sebagai seorang lelaki. Ini kerana seorang lelaki itu ada egonya sendiri. Kalau setiap langkah asyik dihentam dan asyik dikutuk, seorang lelaki itu boleh stress dan akan menyebabkan hatinya sakit. Apabila seorang lelaki mengeluarkan pendapat dan impiannya, jangan direndah rendahkan, kerana lelaki tidak suka akan perkara sebegitu.

MEMAHAMI

Seorang lelaki mahukan pasangan yang memahami. Memahami dari semua segi. Dari segi kerjaya, kewangan dan kehidupan. Kadangkala wanita ini tidak memahami tugas seorang lelaki. Bila sibuk dengan kerja, seringkali dikaitkan dengan skandal. Tetapi jangan percaya 200 % terhadap lelaki, lelaki juga manusia biasa. Wanita kena ada sikap memeriksa telefon bimbit, akaun sosial lelaki. Sebab di sana kadangkala ada kisah tersembunyi. Tetapi tidak semua lelaki gatal, hanya segelintir sahaja yang cuba menggatal.

Kewangan. Kadangkala wanita ini banyak keinginannya. Tetapi adalah diharapkan keinginan itu tidak melampaui batas sehingga menyusahkan lelaki. Alangkah bagusnya jika didahulukan keperluan berbanding dengan kehendak. Jika hendak membeli sesuatu barangan, hendaklah mengambil kira adakah ianya bermanfaat dan tidak membazir.SETIA dan PERAMAH

Lelaki suka wanita yang setia dan peramah ikut tempat. Rasanya kaum hawa pun sebegitu. Kesetiaan terhadap perhubungan merupakan asas penting di dalam kesejahteraan dan keharmonian perhubungan. Lelaki tidak suka jika wanita yang disayanginya sibuk sibuk mengambil tahu bekas kekasihnya dahulu. Kebanyakkan kaum hawa ini memang sifatnya suka mengambil tahu keadaan bekas kekasihnya dahulu. Kaum Adam ini berlainan pula, dia akan membuang bekas kekasihnya di dalam laut mati. Bermakna dia gembira dengan adanya kesayangan yang baru di sisi. Tiada bekas kekasih di hati. 

Peramah pula memang menjadi satu punca api api cemburu memuncak. Peramah boleh, tapi jangan sampai peramah tanpa mengira jantina dan tidak mengenal tempat. Contohnya seorang wanita begitu peramah di luar dan di dalam dunia sosial. Lelaki memang tidak suka akan hal sebegitu. Kalau wanita peramah dengan kaum wanita, rasanya lelaki tidak begitu risau. Tetapi kalau wanita yang disayangi peramah dengan lelaki lain, memang boleh memercikkan api api kemarahan lelaki. Jadi peramah biar bertempat, tidak perlu kepoh sangat dan tidak perlu pendiam sangat.

PUJIAN

Perkara yang paling kita terlepas pandang adalah memuji orang lain di hadapan pasangan kita. Contohnya wanita memuji " eh lelaki itu kacaklah " @ " staf lelaki tempat kerja saya tu baik orangnya ". Apabila lelaki mendengar pujian itu, dia mesti berkata dalam hati " aku ni tidak kacak ke? " " aku ni tidak baik ke berbanding dengan kawan opis dia? ". Berhati hati ye kaum wanita, lelaki tidak suka bila wanita memuji lelaki lain di hadapannya. Puji sedikit sedikit boleh, tapi jangan asyik memuji sampai memuja.Itulah serba sedikit mengenai apa yang lelaki suka dan apa yang lelaki tidak suka. Lelaki ini ringkas sebenarnya tetapi jangan memijak keegoan mereka. Sayangilah lelaki yang bergelar suami. Kerana syurga wanita adalah di bawah tapak kaki suaminya. Jika suami ada membuat salah, tegurlah dengan baik. Bukan mengherdik herdik seperti kanak kanak belum baligh. Suami boleh sentap jika ditegur secara kasar dan tidak kena pada tempatnya.

No comments: