Thursday, March 15, 2012

KU TAKKAN LEPASKAN ...


Konbanwa

Hari ini yutaka akan membawakan satu kisah mengenai lepas melepas. bukan bab kentut-kentut tapi bab meninggalkan insan tersayang. Ada orang bertanya kepada yutaka, adakah yutaka akan meninggalkan orang yang tersayang sekiranya yutaka berjumpa dengan wanita yang lebih sempurna dari aspek segala-galanya? Sukar juga hendak menjawab persoalan itu. Terkelu seketika bibir ini lantaran minda yang tiba-tiba terhenti fungsinya.

Siapa yang tidak mahu teman hidup yang sempurna. Cantik, kaya, dan berpendidikan. Bagi yutaka semua itu adalah satu aspek material luaran yang sangat diidamkan manusia. Tetapi bagi yutaka, yutaka mahukan seorang teman hidup yang bisa menyempurnakan hidup yutaka dan yutaka bisa menyempurnakan hidup teman hidup yutaka itu. jika terlalu sempurna, maka teramatlah bosan kehidupan rumahtangga itu. Tidak perlu terlalu cantik wajah kerana itu hanyalah bersifat sementara. sampai masa cantik wajah akan dimamah usia.Tetapi cantik hati dan pekerti itu lebih bernilai daripada cantiknya wajah. Yutaka lebih suka wanita yang cantik pekertinya daripada wanita yang cantik wajah sahaja. Dengan cantiknya pekerti, yutaka yakin wanita itu mampu memberikan sejuta kebahagiaan terhadap rumahtangga.


Berpendidikan tinggi? Adakah ianya penting di dalam sesuatu hubungan? Yutaka lebih suka wanita yang bijak. Bijak tidak semestinya belajar sampai DEGREE atau MASTER. Bijak itu lebih kepada bijaknya di dalam menguruskan emosi, dan bijak menjaga maruah diri. Yutaka rasa "mahal" nya wanita itu bukan terletak kepada sijil akademik semata-mata, tetapi lebih kepada bijaknya menjaga maruah diri, dan menjaga keselamtan diri dan setia pada cinta.
Kekayaan? Adakah ianya penentu kebahagiaan sesuatu hubungan? Adakah kekayaan boleh membeli kebahagiaan? Kayanya manusia terletak pada hati. Jika hatinya kaya dengan sikap merendah diri, yutaka pasti kebahagiaan hakiki dapat diperolehi. Jika suatu hari yutaka menjadi insan banyak harta, yutaka tidak mahu melepaskan isteri yang bersusah senang dengan yutaka. Biarlah kekayaan yang diperolehi dikongsi dengan masyarakat. itu lebih berkat.

No comments: