Saturday, October 29, 2011

OH MY GOD (OMG)


Konbanwa

Apa khabar semua? Hari ini yutaka sahaja hendak mencoretkan mengenai OMG yang mana selalu didengari di masa kini. OMG merupakan singkatan kepada Ooh My God yang jika diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu berbunyi Oh Tuhan Saya. Apabila ada sesuatu yang berlaku kita dengan pantasnya menyebut OMG.

Pandangan yutaka kemungkinan besar, orang yang menyebut OMG ini merupakan orang yang selalu mengingati Tuhan nya walau apa yang berlaku dan di mana sahaja berada. Tentang itu yutaka sangat memujinya. Tapi adakah sebagai umat Islam di Malaysia, penggunaan OMG ini perlu dilafazkan dengan acapkali? Rasanya perlu ditukarkan ke dalam bahasa Arab seperti Allah Akbar.Bukan ianya dijadikan larangan tetapi alangkah eloknya kita menggunakan bahasa akhirat di dalam mengingati Allah Pencipta kita. Insya Allah dapat pahala dengan menyebut Allah Akbar berbanding dengan singkatan OMG. lagipula bahasa akhirat itu lebih indah bunyinya berbanding dengan bahasa lain. 

jangan dibiasakan dengan penggunaan OMG dibibir kerana ianya akan menjadi suatu kelaziman kepada anak-anak kita di dalam mengingati Allah. Lagipun yutaka rasa cam "gediks" apabila orang menyebut OMG di dalam setiap pertuturan. manakala "sejuk" hati mendengarkan kalimah Allah begitu lancar terpacul di bibir di dalam setiap bicara.


No comments: