Wednesday, October 19, 2011

BOLEHKAH KAMU MEMAAFKAN BEKAS KEKASIH?


Konbanwa

Kedengaran tajuk itu macam menarik je kan? Menarik ke? bekas kekasih atau ex - lover merupakan orang yang pernah disayang di masa lalu. bermakna orang yang pernah hadir di dalam jiwa kasih. Orang kata dulu sayang sayang , bila da putus dibuang terus jangan. tetapi boleh kah?

bagaimana perasaan nya apabila hubungan cinta yang dijalin putus di tengah atau di tepi jalan? pedih perit sakit semua bercampur baur. lebih sakit daripada memicit jerawat di wajah. atau mungkin lebih sakit daripada sakit berkhatan. kerana apa? kerana ianya melibatkan jiwa dan sanubari yang ikhlas. tetapi bolehkah kita memaafkan apa yang telah dilakukan oleh bekas kekasih kita?


Sebagai manusia biasa yang khilaf pastinya sukar untuk memaafkan bekas kekasihnya. lagi-lagi ditinggalkan kerana curang. atau mungkin ditinggalkan kerana tidak sekufu dari segi pekerjaan dan harta. tetapi boleh kah kita memaafkan bekas kekasih kita yang secara terang-terangan bukan jodoh kita? orang pernah berkata yang sudah biarkan lah berlalu. senang kan bicaranya.

pastinya manusia punya sifat pemaaf di hati kerana suatu saat kesilapan lalu akan dimaafkan. mungkin mengambil masa yang lama dan mungkin sekejap. bergantung kepada tahap sakitnya hati dilukai. Masa akan menjadi ubat untuk setiap kesedihan itu. kepada yang pernah menyakiti kekasihnya dahulu, adalah disarankan supaya menjauhkan diri. ini kerana kehadiran anda akan menyebabkan luka lama kembali bernanah.


dimaafkan tetapi melakukan hal yang sama?
kemaafan tak berhak diberikan kepadanya

No comments: