Sunday, October 2, 2011

LELAKI BUDIMAN ADALAH SAYA


Konbanwa

Jangan terperanjat ye wahai teman-teman. Yutaka saja tulis tajuk seperti itu. tetapi tajuk itu ada kena mengena dengan apa yang akan yutaka ingin ceritakan di sini. berkenaan dengan lelaki budiman. Lelaki budiman adalah lelaki yang meletakkan wanita pada haknya dan menghormati mereka dengan kasih sayang. nampak seperti sangat kompleks kan, tetapi pada hakikatnya tidaklah sebegitu.


Kita ambil pendekatan mudah la ye. Lelaki mestilah ada di sisi seorang wanita yang di dalam kesedihan dan kegembiraan. Di kala sedih, seorang wanita terkadang terbawa dengan emosi yang memungkinkan mereka melakukan sesuatu yang diluar batasan. Wanita cuma mahukan seorang pendengar yang baik kepada setiap yang berlaku di dalam hidup mereka.
wanita juga inginkan belaian bukan sepak terajang. tidak kira apa yang berlaku, seorang lelaki budiman tidak akan menggunakan kekerasan ke atas wanita. jika hendak mengajar wanita hendaklah menggunakan diplomasi. Sekeras hati wanita bisa dicairkan dengan kasih sayang seorang lelaki. bukankah lelaki punya akal 9 yang dikurniakan oleh Illahi? gunakan ia dengan sebaiknya bagi membentuk wanita yang "degil" .. ekeke.


bagaimana seorang lelaki memberikan kasih sayang sebelum berkahwin? adakah dengan cara memegang tangan ketika berjalan? atau dengan ciuman french atau seangkatan dengannya sebelum berkahwin? lelaki budiman adalah meletakkan wanita di tempat yang mulia. Jika benar mereka sayangkan wanita itu, maka jumpalah kedua orang tua wanita itu untuk melamarnya sebagai permaisuri di hati.


Makanya, saya akan cuba untuk menjadi seorang lelaki budiman seperti di atas. apabila ianya sudah dipraktikkan, maka tajuk itu bolehlah saya kata pada isteri saya nanti. " awak beruntung kerana mendapat lelaki budiman seperti saya " hehe.. terberangan jauh pula.. ekekeke

No comments: