Saturday, July 24, 2010

BUAT KEPUTUSAN ITU MILIK SIAPA?


Konbanwa

Rindu rasanya yutaka nk mencoretkan sesuatu di dalam laman sendiri. Biasalah alasan sibuk dengan aktiviti harian merupakan satu alasan yang masih releven untuk tidak mencoretkan sesuatu. Oklah kali ni yutaka nk bawakan kisah membuat keputusan. Di dalam sesuatu perhubungan perlu ada satu komunikasi sehala di mana daripada apabila berlaku sesuatu masalah, pasangan boleh berkongsi pendapat dan mencapai satu keputusan yang lebih konkrit. Tetapi persoalannya siapakah yang boleh memberikan kata putus atau membuat keputusan? Adakah pihak lelaki atau pihak wanita?

Ada orang kata lelaki dan ada kata wanita. Lelaki dikatakan perlu mempunyai kuasa veto terhadap sesuatu keputusan di mana jika dapat membuat keputusan, maka terserlah kepimpinan beliau.Terkadang wanita yang ego juga hendak juga membuat keputusan sendiri. Keegoan ini disandarkan kepada taraf pemikiran yang lebih tinggi daripada si lelaki atau mungkin kerana taraf sosio ekonomi yang lebih hebat daripada si lelaki.
Wanita yang mempunyai sedikit kelebihan dari segi tahap pemikiran dan ekonomi merasakan pendapat si lelaki ni tidak bernas dan tidak boleh dipakai. 


Ini adalah satu situasi yang perlu ditanggung si lelaki apabila mencari pasangan yang tidak sekufu dengannya di mana wanita mempunyai sedikit kelebihan berbandingnya. Mungkin wanita mahukan sedikit kuasa untuk mengawal langkah lelaki itu. Maka dengan sedikit kuasa itu, wanita men gula-gula kan lelaki seolah-olah mahu mengambil tampuk kepemimpinan lelaki. Disebabkan lelaki sudah "kalah" dari segi itu, makanya segala keputusan diberikan kepada wanita untuk menentukannya.

Jadi milik siapakah keputusan itu? Yutaka merasakan adalah lebih baiknya lelaki. Ini kerana dengan mendapat kuasa dalam membuat keputusan, maruah sebagai seorang pemimpin itu tak tercela. haha. Bukan untuk menidakkan kepemimpinan wanita, tetapi dari segi kerasionalan dalam membuat keputusan, yutaka merasakan minda lelaki jauh lebih ke depan walaupun berbeza taraf pendidikan nya. Mungkin wanita boleh memberi idea, tetapi biarlah lelaki yang membuat keputusan.No comments: