Thursday, February 26, 2015

Perkahwinan Itu Satu Perjuangan


As Salam

Sejak sejak ni, yutaka terasa ingin post mengenai dunia perkahwinan. Bila seseorang mula menginjak remaja, pastinya perasaan ingin disayangi dan diberikan kasih sayang oleh seseorang. Orang itu bukanlah dari kalangan kaum keluarga dan saudara mara. Entah siapa gerangannya itu, tidak pula diketahui secara total.


Dunia remaja ditinggalkan dan akan menginjak dewasa. Ketika ini pastinya ada suara-suara hairan yang bertanya "BILA HENDAK KAHWIN?". Pendapat yutaka soalan berkenaan kurang sesuai ditanya dan mungkin tidak ada jawapan yang konkrit kerana manusia tidak mempunyai kuasa untuk meramal. Itu semua rahsia Allah. Jika dapat digantikan dengan soalan "SUDAH BERJUMPA DENGAN CALON-CALON SUAMI / ISTERI?". Jika tersipu sipu malu muka kemerah merahan sambil berlari gedik ke bilik, maka memang sudah ada la tu.

Memilih pasangan itu merupakan satu perjuangan. Perjuangan mencari yang dirasakan terbaik hasil penilaian mata kasar. Pandangan mata kasar ini kadangkala menipu. Ini kerana mata sangat sukakan kecantikan fizikal secara total. Pandangan mata kita tidak sama dengan pandangan mata orang lain. Mungkin pada mata kita, calonnya itu sungguh menawan sedangkan pada mata orang lain pula adalah sebaliknya.

Sebab itu kita digalakkan untuk solat istikharah sebelum mendirikan rumahtangga supaya calon yang kita rasa layak itu benar-benar sesuai dan terbaik untuk kita. Restu ibubapa juga penting di dalam kebahagiaan rumahtangga. Walaupun kebahagiaan itu terletak tidak terletak di tangan manusia, namun pengalaman ibubapa itu mungkin boleh membantu anaknya untuk membuat penilaian. Ibubapa mungkin ada sedikit pandangan dan gerak hati mereka sendiri.


Perjuangan untuk mendirikan rumahtangga itu tidak terhenti apabila sudah menemui insan tercinta untuk dijadikan pasangan hidup. Dari segi persediaan mental dan material pula ada yang perlu diberikan perhatian. Hendak kumpul duit untuk berkahwin tidaklah sesenang makan kacang tanah, Namun jangan risau tentang itu kerana rezeki untuk mereka yang ingin mendirikan rumahtangga itu akan terbentang luas.

Mental juga memainkan peranan paling penting. Paling penting adalah KESABARAN. Jika seseorang itu memang sejak azali memang seorang baran, maka perlulah belajar untuk bersabar. Ini kerana api amarah itu bisa meruntuhkan tembok keimanan manusia. Mulakan dengan solat taubat kepada Allah, dan berdoalah agar dikurniakan hati yang lembut dan sabar ketika menerima ujian dariNya.


No comments: