Thursday, February 19, 2015

Mungkinkah Aku Family Man?As Salam

Hari ini hari cuti. Cuti Raya Cina. Cuti yang aman damai sekali. Mungkin kerana ramai yang balik kampung halaman. Yutaka turut bermalasan di rumah bersama isteri. Cuti selama beberapa hari ini digunakan untuk berehat dan mengemas rumah. 

Hari yang aman damai ini yutaka ingin menceritakan mengenai berkepit atau berenggang suami isteri. Pada yutaka, yutaka lebih senang jika isteri yutaka sentiasa berada di sisi ke mana sahaja yutaka pergi. Mungkin pada setengah suami, ianya rimas. Tetapi pada yutaka ianya tidak merimaskan kerana yutaka dapat menghabiskan waktu bersama tercinta.

Orang kata biasalah baru kahwin, memang asyik berkepit sahaja. Tunggulah tiga empat tahun, pastinya kepitan itu akan mula berkurangan. Bila fikir kembali, betulkah yutaka akan begitu selepas tiga empat tahun perkahwinan? Itu semua kita tengok kemudian ya. Yutaka pun tidak tahu meramal masa depan. Harap-harap kepitan itu tidak kan berkurangan.


Yutaka dibesarkan dengan suasana kekeluargaan yang rapat. Syukur kepada Allah. Jadi apabila sudah berkahwin, sikap "FAMILY MAN" tu masih terbawa-bawa ke dalam rumahtangga. Ke mana sahaja pergi, pastinya bersama keluarga. Jarang sekali yutaka duduk bersembang di kedai kopi bersama rakan-rakan yang lain. Dari melepak dengan rakan, lebih baik duduk rumah menghabiskan masa yang berkualiti bersama keluarga. 

Sebenarnya sikap Family Man ini dapat mengurangkan atau menidakkan kes kecurangan. Ini kerana pasangan suami isteri tidak sempat hendak berlaku curang dek kerana mereka bersama sentiasa. Tidak jemu kah asyik berkepit sahaja? Jika hubungan itu ikhlas kerana Allah, pastinya tidak jemu. Manusia kena pandailah mencorakkan hubungan kekeluargaan mereka. Hidupkan selalu mood mood romantika di dalam hubungan suami isteri.

Yutaka Family Man, Kalian pula bagaimana?


No comments: