Saturday, January 19, 2013

LAMBAIAN HAJI UNTUK SIAPA?


AS SALAM

Haji adalah mengunjungi Baitullah Al-Haram di Mekah untuk menunaikan segala perbuatan-perbuatan haji yang telah diperintahkan oleh Allah demi mengharapkan keredhaanNya pada masa tertentu dengan syarat-syarat tertentu.

Lambaian Haji adalah satu seruan Illahi untuk hambaNya menunaikan fardu haji yang kelima. Tidak semua manusia bisa menjejakkan kaki di bumi al-haram yang penuh barakah itu. Tidak kira betapa penuhnya duit di dalam bank, namun itu bukan jaminan untuk Allah menjemput kita ke sana. Tetapi siapakah tetamu Allah di bulan haji setiap tahun? Adakah ianya bergantung kepada Tabung Haji atau bergantung kepada duit kita?


Yutaka ambil satu iktibar di mana hanya manusia terpilih sahaja yang boleh menjadi tetamu Allah. Di India, terdapat satu kumpulan jemaah Islam di sana yang ingin mengerjakan haji pada suatu tahun tersebut. Mereka pun berkobar-kobar untuk mendapat penerbangan ke Mekah, namun malangnya penerbangan mereka ditolak kerana masalah tertentu. Mengikut perkiraan logikal, mereka tidak dapat menunaikan haji pada tahun tersebut.


Baliklah mereka ke kampung masing-masing, tetapi atas kuasa Allah mereka ditahan oleh pihak Arab Saudi. Pihak Arab Saudi mengatakan masih ada penerbangan khas ke Mekkah. Maka, terbanglah perkumpulan jemaah Islam itu ke Mekah bagi menunaikan rukun Islam kelima. Jadi memang benarlah seperti yang dikata, hanya Allah sahaja yang tahu siapa yang boleh menjadi tetamu di Tanah Haram tersebut.

Lagi iktibar yang boleh diberi perhatian adalah mengenai penerbangan haji yang terpaksa dibatalkan kerana masalah kesihatan di saat akhir. Situasi ini benar-benar berlaku di mana di atas kertas, ada seorang jemaah Islam boleh menunaikan haji ke Mekah. Tetapi tanpa keizinan dariNya, maka pada tahun tersebut jemaah tersebut tidak dapat menyempurnakan ibadah haji.

Jika kita hendak menjejaki Mekkah ini, berdoalah semoga kita semua dipermudahkan urusan untuk mengerjakan ibadah haji ini.


No comments: