Saturday, January 19, 2013

AZAM TAHUN BARU


As Salam

Jika dihitung hari, sudah lama yutaka tidak mencoretkan sesuatu di blog kesayangan "beta" ini. Hari ini yutaka berkesempatan untuk menconteng sepatah dua untuk blog ini. Apabila berbicara mengenai azam, sudah tentu setiap insan mempunyai azam mereka tersendiri. Azam sering dikaitkan dengan impian atau harapan yang ingin dilaksanakan.

Walaupun kaki sudah menjejak ke tanggal 19Januari 2013, kita masih lagi tertanya-tanya apakah azam yang ingin kita laksanakan pada tahun ini. Ada orang berseloroh " azam tahun ini adalah tidak mempunyai azam lagi ". Azam tahun baru kebiasaan nya bertahan sebulan atau dua bulan. Mungkin mengambil istilah tahun baru, kebanyakkan azam berkubur di awal tahun sahaja.


Kita sering terlupa mengenai azam dari sudut ukhrawi. Pernahkan kita terfikir untuk menambah amal jariah kita dengan ikhlas? Atau mungkin mahu menjadi khalifah Allah yang berguna untuk diri, keluarga, masyarakat dan negara? Jika berbalik kepada azam tahun baru, minda sering diset mengenai ingin menjadi kaya raya, ingin membeli itu ini, ingin berjaya di dalam kerjaya dan sebagainya. Tetapi sadisnya, azam untuk pengisian Islam di dalam jiwa tidak disematkan sekali.

Tidak salah ingin menjadi kaya raya seperti Bill Gates dan sebagainya. Tetapi alangkah manisnya jika ingin menjadi kaya raya supaya boleh bersedekah kepada yang memerlukan. Yutaka sangat bangga dengan TAN SRI SYED MOKHTAR AL - BUKHARY yang tidak melupakan golongan susah walaupun dirinya sudah senang. Adakah kita nampak sesuatu daripada tindakan Tan Sri tersebut? Rezekinya semakin bertambah seiring dengan kebajikan yang dilakukan.No comments: