Thursday, May 12, 2011

SAYA SUNGGUH MEMILIH


Konbanwa

Apa khabar semua? Post ini dibuat setelah yutaka di "sergah" oleh adik angkat yutaka yang mahukan entry baru untuk dibaca.. hehe.. Nasib baik ada idea untuk mencoretkan sesuatu. Entry baru ini adalah berkenaan dengan dunia pekerjaan yutaka sekarang ini. Untuk peringatan kembali, yutaka baru sahaja bertukar opis. Sesungguhnya yutaka sangat suka dengan persekitaran opis baru ini. Konsepnya mudah, kita takkan diganggu jika kita tidak mengganggu. senang bukan? ikatan kekeluargaan sangat akrab.

Suatu hari ada angin gosip bersepoi2 meniup ke telinga yutaka ini. Yang seronoknya, gosip itu adalah berkenaan dengan diri yutaka sendiri. Intipadinya adalah YUTAKA MEMILIH KERJA !! maka bertanya lah yutaka mengenai maksud memilih kerja itu. Setelah difahami yutaka ada sedikit kesal kerana yang menyampaikan itu adalah rakan sepejabat yutaka sendiri. Ya Allah, jauhnya berita itu berjalan kerana yang meniup itu adalah rakan yutaka yang berlainan opis.


Maka nya yutaka pun menjawab secara kiasan sahaja. Bukan apa, yutaka malas lah hendak menceritakan kisah sebenar mengenainya.Bukan takut untuk mengamuk satu kampung, tapi untuk kali ini yutaka mengambil pendekatan bersabar. Seperti kata rakan yutaka, kita tidak mampu memuaskan semua orang. Biarlah apa yang orang hendak kata, yang penting kita tahu siapa diri kita sebenarnya. Yutaka sudah biasa dengan CEMUHAN BELAKANG, so setakat ni masih boleh bersabar. 

Pembaca sudah nampak tak sesuatu di sebalik kisah kesabaran yutaka ini? Tidak nampak? Sedar atau tidak, pengalaman mengajar yutaka supaya tidak cepat melatah. Ternyata anak muda ini sudah matang di dalam menjalani kehidupan sehariannya. (mood: memuji diri sendiri.. hehehe) Tuhan itu Maha Adil, maka biarlah Allah yang membalasnya. Kerana yutaka tidak berhak untuk menghakimi pembuat dosa kering itu. peace no war. Sharing is Caring..1 comment:

adiesukakucing said...

bersabar itu penting!
hehe..suka sikap abg yutaka...