Tuesday, April 12, 2011

MERENDAH DIRI vs SEDAR DIRI


Konbanwa

pekaba semua? Baru-baru ini yutaka ada berborak kosong dengan rakan facebook yutaka mengenai jodoh. mesti bosan kan bila si bujang @ dara menceritakan mengenai ketaksampaian jodoh mereka. So yutaka mintaklah dikenalkan dengan adik beliau.

tetapi rakan yutaka ini ingin memperkenalkan yutaka dengan adik iparnya.Wah.. teruja sesangat.. ( hendak wat camne, urat gatai memang sudah semakin banyak tumbuh.. hehe ) Adik ipar rakan yutaka ingin merupakan seorang doktor. Terkesima seketika yutaka apabila rakan yutaka ingin memperkenalkan yutaka dengan seorang doktor. 

Yutaka dengan terus terang mengatakan jurang pekerjaan antara yutaka dengan adik iparnya terlalu jauh. umpama langit dengan bumi. Rakan yutaka berpesan janganlah merendah diri sangat. Sekarang jodoh tidak mengira pangkat ataupun pekerjaan. Sebenarnya yutaka bukan lah MERENDAH DIRI tetapi SEDAR DIRI. Ya.. yutaka kena la ukur baju di badan sendiri. 


Dahulunya yutaka pernah terpukul dengan isu pekerjaan ini di mana yutaka pernah dibuang hanya kerana tidak sekufu dari segi pekerjaan. Yutaka pernah berkawan dengan seseorang yang mempunyai kerjaya yang bagus. Mungkin pada matanya, hubungan yang terjalin tidak ke mana kerana yutaka tidak sekufu dari segi pendidikan dan kerjaya. Seperti kata-kata orang tua " takkan hendak bagi makan pasir kot ". 

Yutaka teringat satu kisah di mana yutaka mahu berkawan dengan seorang wanita yang berkerjaya. Walaupun status pendidikan kami sama, tetapi disebabkan gaji yang diterima oleh yutaka tidak sebesar istana, pelawaan berkawan itu ditolak dengan egonya. Seperti kata rakan yutaka, biar belaja tak pandai asalkan gaji bagus dan besar.

Makanya, apabila hendak dikenalkan dengan seorang doktor, perkataan serik sudah sebati dalam jiwa yutaka. Bukan tidak yakin tetapi yutaka kena sedar diri jurang pekerjaan kami berdua terlalu jauh. Cukuplah sudah yutaka DIHINA dek isu pekerjaan ini.  tetapi sekiranya sudah jodoh yutaka dengan wanita yang bekerjaya tinggi, yutaka tidak akan menolak. Itu pun sekiranya yutaka dapat diterima seadanya dan tidak dihina hanya kerana tidak mempunyai pekerjaan yang setara.
No comments: