Wednesday, February 3, 2016

Sakit Itu NikmatAs Salam

Apa khabar kalian di sana? Yutaka ok ok sahaja. Baik dan sihat. Post kali ini yutaka ingin menceritakan mengenai sakit. Sesungguhnya tiada seorang pun menginginkan sakit kerana semuanya mahu sihat-sihat sahaja. Sebenarnya kebanyakkan sakit manusia ini berpunca daripada pemakanan yang tidak sihat.

Semalam adalah hari kesakitan untuk yutaka. Kaki kiri berdenyut sehingga hendak meluruskan kaki pun terasa amat sakit. Meraung yutaka di dalam bilik yang mengundang kegelisahan puan isteri di sisi. Isteri mana yang sanggup melihat suaminya kesakitan, bukan? Dilumurnya dengan minyak De Herb TERLAJAK LARIS. Namun kesakitan itu tetap tidak surut.

Pergi ke klinik dan mengambil ubat dan diberikan cuti sakit dua hari. YESS cuti. hehe. Itulah nikmat bila sakit. Diberikan masa untuk berehat di rumah dan biasanya waktu tidur memang agak lama. Itu nikmat sebentar sahaja. Sebenarnya doktor menyarankan agar yutaka menjauhi makanan laut, daging dan kekacang. Ini kerana yutaka ada sejarah sakit GOUT.

Apa nikmatnya sakit GOUT? Semua makanan yang dimestikan pantang itu sangatlah sedap dan menyelerakan. Nikmatnya adalah Allah memberikan peluang untuk badan yutaka sihat sejahtera dengan cara tidak mengambil makanan yang dilarang itu. Yang pelik bin ajaibnya, yutaka bukanlah "hantu" makanan laut, daging dan kekacang. Tetapi itulah takdir yang mesti yutaka redha.

Namun begitu, yutaka bersyukur kerana masih boleh menikmati ayam goreng, ikan siakap 3 rasa, sayur-sayuran dan buah buahan. Alhamdulillah. Siapa kata sakit itu tidak nikmat? Badan pun ada hak untuk sihat.  Bila badan sihat, itulah nikmat yang Allah beri. Teruskan berusaha menjaga pemakanan kita. 


No comments: