Tuesday, February 11, 2014

Isteri Pertama vs Isteri Kedua KetigaAs Salam

Semalam yutaka ada mendengar di radio HOTFM mengenai berkahwin lebih daripada satu. Ceritanya mengenai isteri pertama adalah lebih baik daripada isteri kedua, ketiga, keempat dan seterusnya. Bercerita mengenai beristeri ramai, pastinya lelaki akan tersenyum lebar. Tetapi tidak semua lelaki suka beristeri ramai. Apabila mendengar mengenai Poligami ini pastinya pihak wanita tidak senang duduk. 

Banyak kes di mana lelaki tidak berpuas hati dengan layanan isteri kedua, ketiga dan seterusnya. Busuk busuk isteri pertama, lelaki akan mengenangkan layanan daripada isteri pertama. Katanya isteri pertama lebih bagus dan terbaik. Kenapa perkara ini berlaku? Adakah layanan isteri kedua, ketiga dan seterusnya tidak bagus atau kurang memuaskan? Ada banyak kisah yang berlaku di sekeliling yutaka mengenai isu ini.


Ada seorang lelaki yang yutaka kenal menceraikan isteri pertamanya hanya kerana ingin berkahwin dengan isteri baru. Dikutuknya isteri pertamanya untuk mengaburi kehendak nafsu buasnya yang gatal mencari cinta yang baru. Tidak lama kemudian, isteri keduanya diceraikan dan lelaki berkenaan rujuk kembali dengan isteri pertamanya. 

Isteri pertama biasanya lebih penyabar dan tabah kerana semua kasih sayangnya hanya diberikan kepada suaminya. Lelaki pula telah terbiasa dengan layanan isteri pertamanya. Jadi apabila isteri kedua ketiga dan seterusnya tidak dapat memberikan layanan yang terbaik, pastinya si lelaki mula membanding banding. Kenapa isteri pertama boleh buat itu ini tanpa rungutan? Kenapa isteri pertama lebih tabah melayani karenah berbanding dengan isteri baru?


Sebab itulah yutaka rasa isteri pertama lebih bagus berbanding dengan isteri kedua ketiga dan seterusnya. Tetapi sebenarnya bagi yutaka jika tidak ada keperluan yang mendesak, cukuplah dengan isteri pertama. Biarlah isteri pertama menjadi isteri pertama dan isteri terakhir. Setia sehingga akhir hayat. Banyak kes berpoligami ini bermasalah. Ini kerana lelaki berhadapan masalah dengan keadilan hak. Isteri pertama pun susah hendak jaga, ini kan pula beristeri dua tiga dan empat. 

Sebenarnya lelaki ini senang dijaga. Lelaki biasanya memerlukan seorang isteri yang rajin memasak. Biar tidak pandai masak, tetapi rajin masak. Rumahtangga pula hendaklah sentiasa dijaga. Kalau muka cantik, tetapi tidak pandai memasak atau pemalas rasanya lelaki akan cepat bosan. Jika diikutkan memang tugas memasak itu tugas suami, tetapi sebenarnya air tangan isteri itulah yang dapat menambat hati suami. Insya Allah jika isteri menjaga makan suaminya, suaminya tidak sampai hati hendak mencari cinta yang lain.


  

No comments: