Tuesday, June 12, 2012

TUDUNG PENDEK
Konbanwa

Hari ini yutaka begitu terkesan sekali dengan soal pemakaian tudung di kalangan wanita. Pemakaian tudung di kalangan wanita yang berfesyen kini tidak mengikut spesifikasi Islam sebenarnya. Gambar di atas adalah contoh pemakaian yang selalu kita nampak di sekeliling kita. Fesyen tudung yang pendek banyak berada di pasaran yang selalu menjadi pilihan para umat Islam sekarang ini.

Orang berkata wanita bertudung tidak semestinya baik. Mungkin disebabkan cara pemakaian tudung yang tidak melepasi paras dada menyebabkan wanita begitu terdedah kepada perangkap nafsu. Ada beza persepsi dan pandangan di antara wanita yang bertudung labuh dan bertudung pendek. Kebiasaannya wanita bertudung labuh kurang terdedah kepada jenayah seksual berbanding dengan bertudung pendek.


Gambar di atas adalah lebih sedap di pandang. Yutaka sangat suka melihat wanita bertudung labuh. Mungkin bagi pendapat orang lain, bertudung labuh diklasifikasikan sebagai tidak mengikut fesyen terkini. Sebenarnya bertudung labuh seperti ini sesuai dibawa ke mana-mana. Di negara barat, wanita bertudung labuh di "buang" daripada mengikuti aktiviti masyarakat.

Walaupun begitu. aktiviti bertudung labuh ini mestilah dikenakan dengan cara pemakaian yang menutup aurat. 

a) Lengan baju panjang sehingga ke pergelangan tangan.
 b) kain atau seluar yang dipakai mesti panjang sehingga ke buku lali. 
c) mesti memakai sarung kaki.
d) baju mestilah  labuh dan longgar. 
e) Kasut tinggi yang tidak berbunyi (jika bertumit tinggi, hendaklah tumitnya diperbuat daripada getah)


No comments: